Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ηλεκτροσόκ ΑΥΞΗΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΗλεκτροσόκΑντιμέτωπη με νέες απαιτήσεις των δανειστών βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα μετά το ταξίδι-αστραπή στις έδρες των θεσμών, συνοδεύεται από σειρά πιέσεων για περικοπές δαπανών και αύξηση του φόρου στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για τη συμπίεση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ (από 9.090 που συμφωνήθηκε αρχικά)
 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να μην πείθονται από τα στοιχεία που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, ζητώντας μεταξύ άλλων αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, ασκούν πιέσεις για άνοδο του χαμηλού συντελεστή σε βιβλία, εφημερίδες και «ψαλίδι» στους μισθούς του Δημοσίου. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για τη συμπίεση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ (από 9.090 που συμφωνήθηκε αρχικά), εξέλιξη που θα συνοδεύεται από νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης, το κουαρτέτο ζητεί: αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρους σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016, περικοπές των προνομιακών επιδομάτων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, με «πάγωμα» μπόνους και προαγωγών.
 Η Αθήνα αντιπροτείνει αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 22.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν: α) υπάλληλοι στον Ιδιωτικό Τομέα με μισθό από 710 έως 1.570 ευρώ, β) εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίως από 833 έως 1.833 ευρώ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προτείνει επιπλέον φόρο σε: - μισθωτούς που δηλώνουν ετησίως περισσότερα από 50.000 ευρώ και - ελεύθερους επαγγελματίες με καθαρά κέρδη άνω των 32.000 ευρώ κάθε χρόνο. «Αγκάθι» επικουρικές και κόκκινα δάνεια
 Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, παραμένει το χάσμα στο φλέγον ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Οι θεσμοί επιμένουν στην άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κάτι το οποίο δεν δέχεται η κυβέρνηση καθώς οδηγεί -λόγω των ελλειμμάτων στα ταμεία- σε σημαντικές μειώσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με το κουαρτέτο των θεσμών. Την ίδια στιγμή, άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ζήτημα που επηρεάζει μεταξύ άλλων και το χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών, εμποδίζοντας μεταξύ άλλων την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου