Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών...απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Φαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε 1 φορά/εβδομάδα ψάρια κατά μέσο όρο, αρκετά μακριά από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής που μιλά για 2-3 φορές κατανάλωση/εβδομάδα. Μερικά οφέλη των ψαριών: Tα ψάρια είναι θρεπτικά, περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, προσφέρουν ενέργεια χωρίς μεγάλη ποσότητα λίπους. Περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α.
 Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, γαύρος, πέστροφα κα) περιέχουν πλούτο ω-3 λιπαρών οξέων, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά καρδιά, αγγεία, εγκέφαλο. Χρειάζεται προσεγμένη κατανάλωση από τις εγκύους σχετικά με την προέλευση των μεγάλων λιπαρών ψαριών, λόγω του κίνδυνου να περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρος). Οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες κα), για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα κα). Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια.
 Η κατανάλωση ψαριών βοηθάει στην ελάττωση της χοληστερόλης. Έχει συσχετισθεί ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τη VLDL («πρόδρομος» της κακής χοληστερίνης LDL). Επίσης, τα ψάρια προλαμβάνουν από πολλές μορφές καρκίνου (πχ μαστού). Τα ψάρια μπορείτε να τα καταψύξετε εφόσον αφαιρέσετε τα εντόσθια, τα απολεπίσετε, τα πλύνετε και τα στεγνώσετε πολύ καλά. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών προσέξτε να μη ρίξετε πολύ ή καθόλου επιπρόσθετο αλάτι. Περιέχουν ήδη αρκετό νάτριο.
 Επίσης, κάντε λελογισμένη κατανάλωση θαλασσινών αν έχετε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης. Βέβαια, δεν πρέπει να τα φοβάστε όπως το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λιπαρά , σε αντίθεση με τα θαλασσινά που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου. Το χταπόδι έχει το χαμηλότερο ποσοστό χοληστερόλης από τα θαλασσινά. Σήμερα καταναλώνουμε όλο και λιγότερα «αληθινά» ψάρια.
 Δεν ξεπερνάνε το 40% τα ελληνικά ψάρια στο πιάτο μας. Τρώμε ψάρια από την Αφρική, τον Ατλαντικό και άλλες μακρινές θάλασσες. Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS, φαίνεται ότι μόνο το 1/3 των ειδών της εν λόγω θάλασσας είναι εντός των ορίων ασφαλούς επιβίωσης. Η παράνομη, αδήλωτη, λαθραία αλιεία οφείλει να αντιμετωπιστεί δραστικά. Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική δε φτάνει αν εμείς οι καταναλωτές δεν αρχίσουμε να αναζητάμε πιστοποιητικά προέλευσης των ψαριών (πχ ετικέτες). Σεφ της Ευρώπης έχουν οργανωθεί («fish2fork») και κάνουν καμπάνια για την αειφόρο κατανάλωση ψαριών («eat fish sustainably»).

3 σχόλια:

  1. Ψάρια και υγεία



    Τα ψάρια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Τα ψάρια περιέχουν λίπος! Απλώς, αντί να είναι πλούσια σε κεκορεσμένα λιπαρά, περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή πολυακόρεστα λίπη, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Λόγω της ευεργετικής αυτής δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ορισμένων άλλων λιπαρών. Ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, ο κολιός, οι σαρδέλες και οι ρέγκες. Σε μία έρευνα του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν επί 11 χρόνια περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, αυτοί που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα διαπιστώθηκε πως είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από αιφνίδιο θάνατο, εξαιτίας καρδιακής αρρυθμίας, από αυτούς που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά το μήνα.
    Είναι καλές πηγές ιωδίου, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, νατρίου και βιταμινών Α και Ε.

    Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
    Οι διατροφολόγοι στέλνουν μήνυμα, όπου έμφαση δίνεται όχι μόνο στην π< των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται ,άλλη σπουδαιότητα της εξισορρόπησης μεταξύ των ειδών των λιπαρών που περιλαμβάνονται Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα απαραίτητα οξέα, δηλαδή ο οργανισμός Του ανθρώπου δεν τα συνθέσει.
    Παρατηρήθηκε στους Εσκιμώους της Γροιλανδία μικρή εμφάνιση εμφράγματος λόγο της διατροφής τους ,η οποία είχε σαν βάση τα ψάρια, τα οποίο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι της σειράς λιπαρών οξέων είναι το Εικοσιπενταενοϊκό(ΕΡΑ εικοσιδιεξαενοϊκό (ΡΗΑ).Τα δύο αυτά οξέα που συντίθενται από τον οργανισμό, αποτελούν συ< των κυτταρικών μεμβρανών και πρόδρομα διαμεμβρανικών αγγελιοφόρων όπως προσταγλαδίνες ,θρομβοζάνες Και λευκοτριένι Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν κατά συνέπεια υψηλής βιολογικής αξίας. Πηγή πρόσληψης της ουσιών είναι τα λιπαρά ψάρια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δάσκαλε μια καλή μέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή